Σεμινάριο ΑνΑΔ

Εισαγωγή στη Μιξολογία

Προσφέρει τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την παρασκευή ποτών και κοκτέιλ, εισάγοντας τους συμμετέχοντες στις τεχνικές, τα υλικά και την τέχνη της μιξολογίας. Το πρόγραμμα εστιάζει στη δημιουργικότητα, τη γνώση των υλικών και την εξυπηρέτηση πελατών, προετοιμάζοντας τους συμμετέχοντες για ρόλους στον τομέα της φιλοξενίας.

Ενημερωτικό Δελτίο
Διάρκεια

20 Ώρες

Μεθοδολογία Εκπαίδευσης

Φυσική παρουσία ή Εξ' αποστάσεως

Κόστος Συμμετοχής

500€

Επιχορήγηση

400€

1. Αύξηση ζήτησης για επαγγελματίες μιξολόγους:Ο τομέας της εστίασης και της φιλοξενίας εξελίσσεται συνεχώς, απαιτώντας εκπαιδευμένους επαγγελματίες με εξειδίκευση στα ποτά και κοκτέιλ.
2. Προώθηση καινοτομίας: Η μιξολογία είναι συνδυασμός τέχνης και επιστήμης, και η γνώση των τεχνικών προωθεί τη δημιουργία μοναδικών προϊόντων.
3. Ανταγωνιστικότητα στην αγορά: Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν υψηλής ποιότητας ποτά και κοκτέιλ ξεχωρίζουν στον τομέα της φιλοξενίας.
4. Εξυπηρέτηση πελατών υψηλού επιπέδου: Η παροχή μιας αξέχαστης εμπειρίας στους πελάτες ενισχύει την πιστότητα και την ικανοποίησήτους.

Με την λήξη του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν:

α) Σε επίπεδο γνώσεων:

1. Κατανόηση της ιστορίας και της εξέλιξης της μιξολογίας.
2. Γνώση των βασικών κατηγοριών αλκοολούχων ποτών και των χαρακτηριστικών τους.
3. Κατανόηση της σημασίας της ισορροπίας γεύσεων και της αρμονίας στα κοκτέιλ.
4. Γνώση των βασικών εργαλείων και τεχνικών μιξολογίας.
5. Ενημέρωση για τις τάσεις και τις νέες τεχνολογίες στον χώρο της μιξολογίας.

β) Σε επίπεδο δεξιοτήτων:

1. Παρασκευή κλασικών κοκτέιλ σύμφωνα με πρότυπες συνταγές.
2. Ανάμιξη και πειραματισμός με υλικά για τη δημιουργία νέων ποτών.
3. Χρήση επαγγελματικού εξοπλισμού μιξολογίας.
4. Παρουσίαση και διακόσμηση κοκτέιλ για εντυπωσιακή παρουσίαση.
5. Επικοινωνία και εξυπηρέτηση πελατών κατά τη διαδικασία παρασκευής ποτών.

γ) Σε επίπεδο στάσεων:

1. Ενίσχυση της δημιουργικότητας και της φαντασίας.
2. Καλλιέργεια υπευθυνότητας στη χρήση αλκοόλ.
3. Ανάπτυξη επαγγελματισμού και προσοχής στη λεπτομέρεια.
4. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης στη διαχείριση του μπαρ.
5. Υιοθέτηση στάσης εξυπηρέτησης που στοχεύει στη δημιουργία αξέχαστων εμπειριών για τους πελάτες.

1. Νέοι επαγγελματίες που θέλουν να ξεκινήσουν καριέρα ως μιξολόγοι.
2. Μπάρμεν και προσωπικό μπαρ που επιθυμούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.
3. Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης που θέλουν να ενισχύσουν τις υπηρεσίες τους στον τομέα των ποτών.

Σε όλους τους συμμετέχοντες που θα συμπληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα, θα απονεμηθεί Πιστοποιητικό Κατάρτισης, στο οποίο θα αναφέρεται ότι «Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού Κύπρου»

Εισαγωγή στη Μιξολογία

• Ιστορία της μιξολογίας.
• Βασικές αρχές και ορολογία.

Γνωριμία με τα Υλικά

• Κατηγορίες ποτών (π.χ. ουίσκι, βότκα, ρούμι, λικέρ).
• Συμπληρωματικά υλικά (π.χ. bitters, σιρόπια, φρούτα).

Βασικά Εργαλεία και Εξοπλισμός

• Σέικερ, δοσομετρητές, στίφτες, μπλέντερ.
• Χρήση και συντήρηση εργαλείων.

Τεχνικές Μιξολογίας

• Σέικινγκ, στρέινινγκ, ανάδευση.
• Τεχνικές layering και φλόγας

Παρασκευή Κλασικών Κοκτέιλ

• Συνταγές για κλασικά κοκτέιλ (π.χ. Mojito, Martini, Margarita).
• Ισορροπία γεύσεων και προσαρμογή σε γευστικές προτιμήσεις

Δημιουργία Υπογραφής Κοκτέιλ

• Πειραματισμός με συνδυασμούς γεύσεων.
• Παρουσίαση και διακόσμηση

Εξυπηρέτηση Πελατών στο Μπαρ

• Τεχνικές επικοινωνίας και διαχείρισης πελατών.
• Δημιουργία φιλικής και επαγγελματικής ατμόσφαιρας.

Τάσεις στη Μιξολογία

• Μοντέρνα κοκτέιλ και τεχνικές.
• Χρήση τοπικών και εποχιακών υλικών.