Σεμινάριο ΑνΑΔ

Anti Money Laundering (AML)

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε Στελέχη και Υπαλλήλους που απασχολούνται στις μονάδες κανονιστικής Συμμόρφωσης / AML, Εσωτερικής Επιθεώρησης, Διαχείρισης Κινδύνων καθώς και στο δίκτυο Καταστημάτων, ιδιαίτερα στο Προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με Πελάτες (front liners)

Ενημερωτικό Δελτίο
Διάρκεια

15 Ώρες

Μεθοδολογία Εκπαίδευσης

Φυσική παρουσία ή Εξ' αποστάσεως

Κόστος Συμμετοχής

400€

Επιχορήγηση

300€

Προκύπτει από την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των εγκληματικών δραστηριοτήτων που αφορούν το ξέπλυμα χρημάτων και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και από τις διεθνείς πιέσεις για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση να:

Σε επίπεδο γνώσεων:

  • Να περιγράφουν τους διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς που διέπουν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (π.χ. Οδηγίες της FATF, της ΕΕ, εθνική νομοθεσία).
  • Να περιγράφουν τις βασικές πολιτικές και διαδικασίες που εφαρμόζονται από τις εταιρείες για την ανίχνευση, πρόληψη και αναφορά ύποπτων συναλλαγών, όπως οι διαδικασίες ταυτοποίησης πελατών (KYC) και δέουσας επιμέλειας (Customer Due Diligence – CDD).
  • Να διατυπώνουν τα στάδια του ξεπλύματος χρήματος (placement, layering, integration) και τις συνηθισμένες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες, όπως η χρήση εικονικών εταιρειών, σύνθετων δικτύων συναλλαγών και ψηφιακών νομισμάτων.
  • Να διατυπώνουν τη χρήσης εργαλείων ανάλυσης συναλλαγών, λογισμικών παρακολούθησης και άλλων τεχνολογιών για τον εντοπισμό ύποπτων δραστηριοτήτων.
  • Να διατυπώνουν τις νομικές απαιτήσεις για την αναφορά ύποπτων συναλλαγών στις αρμόδιες αρχές και κατανόηση της δομής των SAR.

Σε επίπεδο δεξιοτήτων:

  • Να εκτελούν τη διαδικασία KYC και CDD για τον εντοπισμό και την επαλήθευση της ταυτότητας των πελατών, καθώς και την αξιολόγηση του κινδύνου που παρουσιάζουν οι πελάτες ή οι συναλλαγές.
  • Να αναλύουν χρηματοοικονομικά δεδομένα και συναλλαγές με στόχο τον εντοπισμό μη κανονικών ή ύποπτων μοτίβων που ενδέχεται να υποδεικνύουν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
  • Να εκτελούν υποβολή αναφορών ύποπτων δραστηριοτήτων (SAR) στις αρμόδιες αρχές με ακριβείς και ολοκληρωμένες πληροφορίες.
  • Να επεξηγούν το βαθμό κινδύνου των πελατών και να εφαρμόζουν κατάλληλα μέτρα επιμέλειας με βάση το επίπεδο κινδύνου.

Σε επίπεδο στάσεων:

  • Να υπερασπίζονται την κουλτούρα ευθύνης και ακεραιότητας, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και την ανάγκη για άμεση αντίδραση σε ύποπτες δραστηριότητες.
  • Να υπερασπίζονται τη συνεχή επαγρύπνηση για τον εντοπισμό και την πρόληψη παράνομων συναλλαγών, με προσοχή στις λεπτομέρειες και τις συνήθειες των πελατών.
  • Να υπερασπίζονται την αυστηρή τήρηση των κανονισμών και των διαδικασιών AML για την προστασία του οργανισμού και την προώθηση της διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  • Να παρακινούν τη συνεργασία με άλλους φορείς και αρχές για την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στους κανονισμούς και τις τεχνολογίες AML.
  • Να παρακινούν τη λήψη πρωτοβουλιών όταν εντοπίζουν ύποπτες δραστηριότητες, χωρίς να περιμένουν να καθοδηγηθούν από ανώτερους.

Αφορά ένα σύνολο μέτρων, διαδικασιών και κανονισμών που έχουν ως στόχο την πρόληψη και τον εντοπισμό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (money laundering), καθώς και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η προδιαγραφή αυτή εφαρμόζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες και οργανισμούς που εμπλέκονται σε οικονομικές συναλλαγές, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με διεθνείς και εθνικές νομοθεσίες και κανονισμούς κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σε όλους τους συμμετέχοντες που θα συμπληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα, θα απονεμηθεί Πιστοποιητικό Κατάρτισης, στο οποίο θα αναφέρεται ότι «Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού Κύπρου»

Εισαγωγή στη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες

Νομικό και Κανονιστικό Πλαίσιο (Regulatory Framework)

Μέθοδοι και Στάδια Ξεπλύματος Χρήματος

Διαδικασίες Ταυτοποίησης και Δέουσας Επιμέλειας Πελατών (KYC & CDD)

Παρακολούθηση Συναλλαγών και Αναφορά Υπόπτων Δραστηριοτήτων (Transaction Monitoring & Reporting)

Προσέγγιση Βασισμένη στον Κίνδυνο (Risk-Based Approach)

AML σε Ψηφιακές και Τεχνολογικές Εξελίξεις (AML in the Digital Age)

Συμμόρφωση και Εσωτερική Πολιτική (Compliance & Internal AML Policies)

Ανασκόπηση και Συζήτηση (Review & Discussion)