Σεμινάριο ΑνΑΔ

Certificate ISO 22000

Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις απαιτήσεις του Προτύπου Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000:2018 το οποίο καθοδηγεί αποτελεσματικά όλους τους εμπλεκόμενους οργανισμούς στην αλυσίδα τροφίμων ώστε να προσφέρουν ασφαλή τρόφιμα στο καταναλωτικό κοινό.

Ενημερωτικό Δελτίο
Διάρκεια

14 Ώρες

Μεθοδολογία Εκπαίδευσης

Φυσική παρουσία ή Εξ' αποστάσεως

Κόστος Συμμετοχής

350€

Επιχορήγηση

280€

Η εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου ISO 22000:2018, προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους οργανισμούς μέσω της ενίσχυσης της επιχειρησιακής απόδοσης, της διατήρησης του υφιστάμενου πελατολογίου και προσέλκυσης νέων πελατών. Παράλληλα αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο για τη διασφάλιση της καλής φήμης των επιχειρήσεων του επισιτιστικού τομέα σαν εργαλείο αποτροπής εκδήλωσης τροφιμογενών λοιμώξεων και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η εφαρμογή, διατήρηση και συνεχής βελτίωση ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων είναι μια συνεχής διαδικασία όπου μεταξύ άλλων απαιτείται η εκπαίδευση του διοικητικού προσωπικού σχετικά με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου ISO 22000:2018 ώστε αυτό να εφαρμοστεί αποτελεσματικά.

Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα προετοιμάζει με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες τα στελέχη που δραστηριοποιούνται στον επισιτιστικό τομέα τα οποία διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην αποτελεσματική και ουσιαστική εφαρμογή των απαιτήσεων του Διεθνούς Προτύπου ISO 22000:2018.

Ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι συμμετέχοντες θα μπορούν να σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και εφαρμόζουν Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν εσωτερικές διαδικασίες Ασφάλειας Τροφίμων για τον Οργανισμό που εργάζονται, να υποβάλλουν εισηγήσεις για τη διαρκή βελτίωση της Ασφάλειας Τροφίμων, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO 22000:2018.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση να:

Σε επίπεδο γνώσεων:

  • Προσδιορίζουν το μοντέλο της διεργασιοκεντρικής προσέγγισης στα Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων και την προσέγγιση της διακινδύνευσης.
  • Καθορίζουν τις εσωτερικές και εξωτερικές παραμέτρους που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας του οργανισμού και να συσχετίζουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.
  • Προσδιορίζουν τη δομή και τις απαιτήσεις του Προτύπου Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000:2018.
  • Διατυπώνουν τους απαιτούμενους πόρους για την αποτελεσματική εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων του οργανισμού τους.
  • Συντάσσουν τις εσωτερικές διαδικασίες Ασφάλειας Τροφίμων του οργανισμού τους.
  • Επιλέγουν τα κριτήρια Ασφάλειας Τροφίμων που απαιτούνται κατά την επιλογή προμηθευτών και υπεργολάβων.
  • Οργανώνουν Διεργασίες Ασφάλειας Τροφίμων (ανασκόπηση, εσωτερική επιθεώρηση, αξιολόγηση επίδοσης)

Σε επίπεδο δεξιοτήτων:

  • Σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και εφαρμόζουν Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2018.
  • Ελέγχουν αποτελεσματικά την τήρηση της απαιτούμενης τεκμηρίωσης που απαιτείται για την υλοποίηση των διαδικασιών Ασφάλειας Τροφίμων του οργανισμού τους.
  • Εντάσσουν στις εσωτερικές διαδικασίες τις αρχές Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων όπως αυτές σχετίζονται με το περιεχόμενο του ISO 9001
  • Διατηρούν την επάρκεια των απαιτούμενων πόρων για την διασφάλιση ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Ενεργοποιούν τα μέλη της ομάδας τους να εφαρμόζουν αποτελεσματικά το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Σε επίπεδο στάσεων:

  • Αισθανθούν τα οφέλη που αποκομίζονται από ένα αποτελεσματικά σχεδιασμένο και ανεπτυγμένο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων που επικεντρώνεται στον οργανισμό τους
  • Υποστηρίξουν αποτελεσματικά τη δέσμευση της ηγεσίας στην παροχή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε: στελέχη που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην εφαρμογή ή στην παρακολούθηση της εφαρμογής Διεθνούς Προτύπου. Περιλαμβάνονται διευθυντικό και διοικητικό προσωπικό (π.χ. F&B manager, Operation Manager), υπεύθυνοι τμημάτων, μάγειρες κατηγορίας Α΄ και πάνω.

Σε όλους τους συμμετέχοντες που θα συμπληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα, θα απονεμηθεί Πιστοποιητικό Κατάρτισης, στο οποίο θα αναφέρεται ότι «Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού Κύπρου»

Εισαγωγή

  • Παρουσίαση του Προγράμματος, σκοπός και αντικείμενο της εκπαίδευσης
  • Διεθνή πρότυπα-Σειρά Προτύπων ISO 22000
  • Διαδικασία πιστοποίησης έναντι των απαιτήσεων του Διεθνούς Προτύπου ISO 22000:2018
  • Πεδίο εφαρμογής έκδοσης Διεθνούς Προτύπου ISO 22000:2018

Επισκόπηση του Προτύπου ISO 22000:2018

  • Δομή Προτύπου σε σχέση με άλλα Διεθνή Πρότυπα-Σύγκριση
  • Υψηλή δομή – Παράγραφοι
  • Όροι και ορισμοί
  • Διεργασίες (ορισμός, εισερχόμενα, εξερχόμενα, πόροι)

Πλαίσιο Λειτουργίας του οργανισμού

  • Ενδογενείς και εξωγενείς παράμετροι που επιδρούν στο σύστημα διαχείρισης
  • Ενδιαφερόμενα μέρη (ανάγκες, προσδοκίες)
  • Πεδίο εφαρμογής
  • Πρακτική άσκηση εντοπισμού και περιγραφής εσωτερικών, εξωτερικών παραμέτρων που επιδρούν στο σύστημα και ενδιαφερομένων μερών

Ηγεσία και Δέσμευση

  • Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (αρμοδιότητες, ρόλοι, καθήκοντα)
  • Περιγραφή προσόντων και υπευθυνοτήτων
  • Έμπρακτη δέσμευση διοίκησης
  • Πολιτική Ασφάλειας Τροφίμων (εργασία σε ομάδες συγγραφής πολιτικής

Σχεδιασμός- Αξιολόγηση Διακινδύνευσης

  • Εντοπισμός απειλών και ευκαιριών συστήματος
  • Τεχνικές αξιολόγησης
  • Σχεδιασμός ενεργειών και παρακολούθηση
  • Πρακτική άσκηση εντοπισμού απειλών και ευκαιριών
  • Θέσπιση στόχων (πώς προσδιορίζονται, δείκτες μέτρησης, μηχανισμοί παρακολούθησης)
  • Εργασία σε ομάδες – εντοπισμός και καθιέρωση αντικειμενικών και μετρήσιμων στόχων)
  • Σχεδιασμός αλλαγών που επιδρούν στο σύστημα

Απαιτούμενοι πόροι

  • Επάρκεια προσωπικού (προσδιορισμός αναγκών)
  • Απαιτήσεις για τους χειριστές τροφίμων- εμφάνιση, ενδυμασία, κανόνες υγιεινής
  • Επάρκεια υποδομών (αρχεία συντήρησης)
  • Απαιτήσεις σχεδιασμού χώρων εργασίας σύμφωνα με το Διεθνές πρότυπο
  • Μετρητικός εξοπλισμός (απαιτήσεις, έλεγχος μετρήσεων)
  • Περιβάλλον υλοποίησης διεργασιών

Έλεγχος τεκμηριωμένης πληροφορίας

  • Απαιτήσεις τεκμηριωμένης πληροφορίας
  • Ελεγχόμενα έγγραφα
  • Έλεγχος και τήρηση αρχείων (έντυπα, ηλεκτρονικά)
  • Εσωτερική εξωτερική επικοινωνία-τεκμηρίωση

Ανασκόπηση 1ης μέρας

  • Σύντομη αναφορά στα βασικά σημεία της πρώτης ημέρας
  • Περιεχόμενο και εκπαιδευτικοί στόχοι 2ης ημέρας

Λειτουργικός σχεδιασμός και έλεγχος

  • Εντοπισμός Προαπαιτούμενων προγραμμάτων
  • Καταλληλότητα προγραμμάτων, εφαρμογή, επιτήρηση υλοποίησης
  • Απαιτήσεις προτύπου για την επιλογή των προγραμμάτων

Εξωτερικοί Πάροχοι

  • Έλεγχος εξωτερικών παρόχων (προϊόντα, διεργασίες)
  • Θέσπιση κριτηρίων εξωτερικών παρόχων- αξιολόγηση
  • Πρακτική άσκηση θέσπισης κριτηρίων και αξιολόγησης

Διαχείριση κινδύνων

  • Διαγράμματα ροής
  • Προδιαγραφές πρώτων υλών και προϊόντων
  • Εντοπισμός κινδύνων- Αξιολόγηση
  • Κρίσιμα όρια
  • Σύνταξη σχεδίου ελέγχου-παρακολούθησης (σημεία ελέγχου, συχνότητα ελέγχου, υπευθυνότητες, διορθωτικές ενέργειες)
  • Σύνταξη οδηγιών εργασίας

Ανταπόκριση σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης

  • Σχέδιο δράσης σε πιθανά σενάρια έκτακτης ανάγκης (θραύσματα γυαλιού, αίμα, δολιοφθορά)
  • Ασκήσεις ετοιμότητας (προετοιμασία, υλοποίηση)

Μη συμμορφούμενα εξερχόμενα

  • Μη συμμορφώσεις, διορθωτικές προληπτικές ενέργειες
  • Αξιολόγηση δυνητικών κινδύνων
  • Διαδικασία ανάκλησης-δέσμευση υλικών και προϊόντων
  • Εργασία σε ομάδες (εντοπισμός, συγγραφή, προτάσεις άρσης μη συμμορφώσεων)

Εσωτερική Επιθεώρηση

  • Προγραμματισμός και προετοιμασία για την επιθεώρηση
  • Επάρκεια επιθεωρητών
  • Τύποι επιθεωρήσεων
  • Πρόγραμμα επιθεώρησης
  • Τεχνικές συλλογής στοιχείων
  • Σύνταξη εκθέσεων- Χρήση Εντύπων

Ανασκόπηση της Διοίκησης

  • Εισερχόμενα διεργασίας
  • Εξερχόμενα διεργασίας
  • Διατύπωση αποτελεσμάτων
  • Αξιολόγηση επίδοσης (έναντι νομικών απαιτήσεων και εσωτερικών στόχων) Διεθνούς Προτύπου ISO 22000:2018

Κλείσιμο εκπαιδευτικού προγράμματος

  • Βασικά σημεία
  • Σύνοψη