Η ανάγκη κατάρτισης προκύπτει από τον νόμο περί ασφάλειας και υγείας Κ.Δ.Π198/2009 (ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ) όπου επιβάλλει όπως κάθε εργοδότης εξασφαλίζει τον απαιτούμενο αριθμό Πρώτων Βοηθών ή Αρμοδίων ατόμων στον χώρο ευθύνης του έτσι όταν παραστεί ανάγκη στον οποιοδήποτε παρευρισκόμενο στο χώρο να του παρασχεθούν οι Πρώτες βοήθειες.
Συχνά οι εργαζόμενοι τραυματίζονται ή ασθενούν στους χώρους εργασίας λόγω έκθεσης τους σε διάφορους παράγοντες που απειλούν την υγεία ή και την σωματική τους ακεραιότητα. Η παροχή κατάλληλων πρώτων βοηθειών σε πρόσωπο που μπορεί τραυματιστεί ή να ασθενήσει στον χώρο εργασίας αποτελεί ένα σύνολο ενεργειών που αποσκοπούν στο να μπορέσει το πρόσωπο αυτό να επιζήσει χωρίς σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία ή την αρτιμέλεια του. Σκοπός των πρώτων βοηθειών είναι η διατήρηση της ζωής, η ελαχιστοποίηση των συνεπειών τραυματισμού ή ασθένειας και η επίσπευση της ανάρρωσης σε πρόσωπα που τραυματίζονται ή ασθενούν σε χώρους εργασίας μέχρις ότου τους παρασχεθεί πλήρης ιατρική βοήθεια.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση να:
Σε επίπεδο γνώσεων: Κατανόηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τις πρώτες βοήθειες. / Κατανόηση του ρόλου του πρώτου βοηθού. / Κατανόηση των βασικών αρχών ατομικής υγιεινής και προστασίας κατά τη διαδικασία παροχής πρώτων βοηθειών στους χώρους εργασίας. / Κατανόηση της χρήσης του εξοπλισμού πρώτων βοηθειών που παρέχεται στους χώρους εργασίας.
Σε επίπεδο δεξιοτήτων: Να είναι σε θέση να συνεργάζεται με τυχών παρευρισκόμενους στην προσπάθεια διάσωσης του θύματος. / Να είναι σε θέση να δίνει χωρίς ενδοιασμούς τις πρώτες βοήθειες. / Να είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να δίνει τις Πρώτες Βοήθειες στις περιπτώσεις: Πνιγμονής, Αναφυλαξίας, Λιποθυμίας, Εμφράγματος, Στηθάγχης. Επιληψίας, Διάσεισης, Εγκεφαλικού, Yπογλυκαιμίας, Mικρά τραύματα και πληγές, Κατάγματα.
Σε επίπεδο στάσεων: Θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση σε περίπτωση τραυματισμού, / Θα είναι σε θέση να δίνει οδηγίες με σιγουριά, / Θα είναι σε θέση επικοινωνεί με τις υπηρεσίες του κράτους και να δίνει σαφείς και σωστές οδηγίες.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε:
- Οποιονδήποτε Υπάλληλο Εταιρείας/Οργανισμού.
Εκπαιδευτής θα είναι ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου με αριθμό έγκρισης από την ΑνΑΔ: 931 ο οποίος είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών από τα αρμόδια όργανα πιστοποίησης του Κράτους με εκπαιδευτική πείρα, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, για περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας.
Σε όλους τους συμμετέχοντες που θα συμπληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα, θα απονεμηθεί Πιστοποιητικό Κατάρτισης, στο οποίο θα αναφέρεται ότι «Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού Κύπρου»
- Κατανόηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τις πρώτες βοήθειες.
- Κατανόηση του ρόλου του πρώτου βοηθού
- Περιγραφή και καταγραφή του περιστατικού.
- Κατανόηση των βασικών αρχών ατομικής υγιεινής και προστασίας κατά τη διαδικασία παροχής πρώτων βοηθειών στους χώρους εργασίας
- Κατανόηση της χρήσης του εξοπλισμού πρώτων βοηθειών που παρέχεται στους χώρους εργασίας .
Παροχή ασφαλών, άμεσων και αποτελεσματικών ενεργειών ακολουθώντας κανόνες ασφαλούς προσέγγισης και διαδικασίες, στις πιο κάτω περιπτώσεις:
Θεωρεία που αφορά:
- Επιδημιολογία, αιτιολογία καρδιακής ανακοπής. Βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) – Βασικές Γνώσεις
- Πρακτική Εφαρμογή βασική ΚΑΡΠΑ
Θεωρεία που αφορά:
- Πνιγμονή – Απόφραξη αεραγωγών από ξένο σώμα.
- Θεωρία και πρακτική αντιμετώπισης – τεχνική Heimlich
- Καρδιακή προσβολή – παθοφυσιολογία αιτιολογία αντιμετώπιση.
Μικρών τραυμάτων και πληγών.
Θεωρεία που αφορά:
- Είδη τραυμάτων & πληγών – ενέργειες για παροχή πρώτων βοηθειών.
Πρακτική εφαρμογή κιλινδρικού επιδέσμου, ακινητοποίηση καταγμάτων, εφαρμογή τριγωνικού επιδέσμου.
Θεωρεία που αφορά:
- Αιμορραγία – Καταπληξία. Είδη αιμορραγίας και τρόποι αντιμετώπισης και παροχής πρώτων βοηθειών.
- Πρακτική εφαρμογή – τρόπος & σημεία πίεσης.
Θεωρεία που αφορά:
- Αναίσθητος πάσχοντας αιτίες & αναγνώριση – επιληψία και μέτρα παροχής πρώτων βοηθειών.