Σεμινάριο ΑνΑΔ

Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων για Χειριστές Τροφίμων

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να προετοιμάσει με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες χειριστές τροφίμων επιχειρήσεων του επισιτιστικού τομέα ώστε να υιοθετήσουν καλές πρακτικές ασφαλούς και υγιεινού χειρισμού τροφίμων. Απώτερος σκοπός είναι η διασφάλιση της καλής φήμης της εταιρείας που εργάζονται μέσω της αποτροπής τροφιμογενών λοιμώξεων και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Καλύπτει τις ανάγκες βασικής κατάρτισης του προσωπικού που εμπλέκεται στον χειρισμό τροφίμων σύμφωνα με την ισχύουσα Κυπριακή Νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων. Η εκπαιδευτική ύλη έχει καταρτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρει τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας και παράλληλα αναλύονται θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους εμπλεκομένους αναφορικά με τις ασφαλείς συνθήκες και καλές πρακτικές τις υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Ενημερωτικό Δελτίο
Διάρκεια

14 Ώρες

Μεθοδολογία Εκπαίδευσης

Φυσική Παρουσία

Κόστος Συμμετοχής

380€

Επιχορήγηση

280€

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να προετοιμάσει με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες όσους εμπλέκονται στην ετοιμασία γευμάτων σε επιχειρήσεις του επισιτιστικού τομέα ώστε να υιοθετήσουν καλές πρακτικές ασφαλούς και υγιεινού χειρισμού τροφίμων. Απώτερος σκοπός είναι η διασφάλιση της καλής φήμης της εταιρείας που εργάζονται μέσω της αποτροπής τροφιμογενών λοιμώξεων και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Καλύπτει τις ανάγκες κατάρτισης του προσωπικού που εμπλέκεται στον χειρισμό τροφίμων σύμφωνα με την ισχύουσα Κυπριακή Νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων. Η εκπαιδευτική ύλη έχει καταρτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρει τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας και παράλληλα αναλύονται θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους εμπλεκομένους αναφορικά με τις ασφαλείς συνθήκες και καλές πρακτικές τις υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση να:

Σε επίπεδο γνώσεων: Ορίζουν τις έννοιες τρόφιμο και ασφαλής χειρισμός. / Προσδιορίζουν το συναφές νομικό πλαίσιο σχετικά με τα τρόφιμα. / Προσδιορίζουν τις κατηγορίες και τις πηγές εισαγωγής χημικών, βιολογικών και φυσικών κινδύνων στα τρόφιμα. / Επιλέγουν τις κατάλληλες πρακτικές για διατήρηση κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος. /Προσδιορίζουν τις ορθές πρακτικές παραλαβής, προετοιμασίας, διατήρησης και σερβιρίσματος τροφίμων. / Ορίζουν τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής. / Προσδιορίζουν την απαιτούμενη τεκμηριωμένη πληροφορία που πρέπει να τηρείται στα πλαίσια των εργασιακών τους καθηκόντων.

Σε επίπεδο δεξιοτήτων: Διακρίνουν πηγές εισαγωγής κινδύνου στα τρόφιμα. / Εφαρμόσουν τις γνώσεις τους ώστε να διορθώσουν λάθη τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μη ασφαλή τρόφιμα. / Καθιερώσουν προγράμματα και πρακτικές διατήρησης κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος χειρισμού τροφίμων. / Εφαρμόσουν καλές πρακτικές κατά την παραλαβή, προετοιμασία, διατήρηση και σερβίρισμα τροφίμων. / Βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον ασφαλή και υγιεινό χειρισμό τροφίμων. / Εντάξουν στον επαγγελματικό τους χώρο την τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής. / Εφαρμόσουν τα εσωτερικά έντυπα (τεκμηριωμένη πληροφορία που απαιτείται για την επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Σε επίπεδο στάσεων: Υιοθετήσουν τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την εκτέλεση των εργασιών τους. / Αξιολογήσουν τις συνθήκες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μη ασφαλές τρόφιμο. / Ιεραρχήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες και μέτρα ελέγχου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε:

Όσους εμπλέκονται στο χειρισμό τροφίμων π.χ. μάγειρες (Executive Chef, Sous Chef, Pastry Chef), Operation Manager, F&B Manager & Ass. F&B Manager σε επιχειρήσεις του επισιτιστικού τομέα (υπηρεσίες τροφοδοσίας (catering), εστιατόρια κλπ)

Σε όλους τους συμμετέχοντες που θα συμπληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα, θα απονεμηθεί Πιστοποιητικό Κατάρτισης, στο οποίο θα αναφέρεται ότι «Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού Κύπρου»

Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων

  • Γνωριμία και συστάσεις εκπαιδευτή και συμμετεχόντων
  • Παρουσίαση σκοπού και εκπαιδευτικών στόχων προγράμματος
  • Τρόφιμο-Ορισμός
  • Βαθμίδες Επικινδυνότητας Τροφίμων
  • Νομικό Πλαίσιο Ασφάλειας και Υγιεινής Τροφίμων

Κατηγορίες κινδύνων και πηγές εισαγωγής κινδύνων στα τρόφιμα

  • Βιολογικοί κίνδυνοι (μικροοργανισμοί, παράσιτα, ζύμες, μύκητες)
  • Χημικοί κίνδυνοι
  • Φυσικοί κίνδυνοι
  • Πηγές εισαγωγής κινδύνων στα τρόφιμα

Διατήρηση κατάλληλου περιβάλλοντος εργασίας –Προαπαιτούμενα Προγράμματα

  • Βασικές προδιαγραφές χώρου εργασίας
  • Καθαρισμός – Απολύμανση
  • Μυοκτονία-Απεντόμωση
  • Διαχείριση Αλλεργιογόνων
  • Διαχείριση απορριμμάτων
  • Ανάκληση προϊόντων

Χειρισμός πρώτων υλών και τελικών προϊόντων

  • Παραλαβή πρώτων υλών
  • Αποθήκευση πρώτων υλών (συνθήκες περιβάλλοντος, ψύξη, κατάψυξη)
  • Απόψυξη
  • Προετοιμασία και επεξεργασία τροφίμων
  • Ψήσιμο
  • Κρύα και ζεστή συντήρηση γευμάτων
  • Αναθέρμανση γευμάτων
  • Σερβίρισμα-Παράθεση γευμάτων

Ο ρόλος του χειριστή τροφίμων στην αποτροπή επιμόλυνσης

  • Γενικοί κανόνες ατομικής υγιεινής
  • Ορθός τρόπος πλύσιματος χεριών
  • Χρήση γαντιών και ορθός τρόπος αλλαγής γαντιών
  • Ορθή εφαρμογή ποδιάς, μάσκας, σκούφου

Βασικές απαιτήσεις τεκμηριωμένης πληροφορίας

  • Έλεγχος εγγράφων και αρχείων
  • Απαιτούμενη τεκμηρίωση
  • Αρχεία εικονικής ανάκλησης
  • Αρχεία καταγραφών καθημερινών δραστηριοτήτων