Ο σκοπός του προγράμματος είναι να προετοιμάσει με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες χειριστές τροφίμων επιχειρήσεων του επισιτιστικού τομέα ώστε να υιοθετήσουν καλές πρακτικές ασφαλούς και υγιεινού χειρισμού τροφίμων. Απώτερος σκοπός είναι η διασφάλιση της καλής φήμης της εταιρείας που εργάζονται μέσω της αποτροπής τροφιμογενών λοιμώξεων και της προστασίας της δημόσιας υγείας.
Καλύπτει τις ανάγκες βασικής κατάρτισης του προσωπικού που εμπλέκεται στον χειρισμό τροφίμων σύμφωνα με την ισχύουσα Κυπριακή Νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων. Η εκπαιδευτική ύλη έχει καταρτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρει τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας και παράλληλα αναλύονται θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους εμπλεκομένους αναφορικά με τις ασφαλείς συνθήκες και καλές πρακτικές τις υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.